stare 01-11-16, 20:41   #1
Sławek
Moderator
 
Avatar Sławek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 38
Postów: 29
Podziękował
30
Podziękowano
10
Domyślnie Aktualizacje do windows 7 - Telemetria

Kilka dni temu dostałem super niespodziankę, ze strony mojego kochanego Oryginalnego systemu Windows 7 Ultimate, za które płaciłem ciężkie pieniądze 6 lat temu - Wyskoczył mi śliczny napis na dole po prawej stronie, że jakimś cudem moja kopia systemu Windows nie jest już oryginalna - normalnie w szoku byłem. Skontaktowałem się z Microsoftem w tej sprawie i jakimś cudem sprawdzili po identyfikatorze produktu, że moja kopia systemu jest zainstalowana na dwóch komputerach, system był aktywowany po raz pierwszy Online na starym, co już dawno ten komp jest na śmietniku , ale tu może być pies pogrzebany - jakiś dłuższy czas temu wymieniałem komputer - a licencja tego systemu wyraźnie mówi, że kopia może być zainstalowana i aktywowana tylko na jednym komputerze, ale czemu dopiero po takim długim czasie system licencyjny Microsoftu to wykrył, mianowicie wina była po stronie kilku aktualizacji zalecanych zapewne z plikami telemetrycznymi, które zainstalowałem "właśnie" te kilka dni temu i po restarcie wszystko pięknie przeszło, a po ok. 10 minutach system był już nielegalny, no dobrze, po informacjach jakie od nich dostałem i ble ble ble na temat Windows 10 - z tym systemem nie miałbym problemu z aktywacją, w końcu poprosili mnie o zeskanowanie certyfikatu autentyczności (COA) jaki jest na opakowaniu lub jakiś dowód zakupu, że jestem legalnym nabywcą systemu. Ok przesłałem to i dostałem ten sam klucz aktywacyjny, co za pierwszym razem hahaha - Myślałem że wygenerowany zostanie nowy klucz - No trudno widocznie tak miało być. Po jego wpisaniu, system uznał że ten klucz nie przeszedł poprawnie weryfikacji, system jest nielegalny i prośba o zweryfikowanie systemu pod względem legalności w trybie Online i tak się nie dało tego zrobić, ponieważ wyskakiwały błędy skryptów i ogólnie problemy podczas weryfikacji. Nieźle utrudniają, żeby tylko zniechęcić użytkowników do tego systemu i przejść na nowszy Windows z tego co zrozumiałem. Olałem Microsoft (nie są skorzy do pomocy dla starego systemu) i zacząłem działać sam, po ciężkiej kilkudniowej walce z systemem, pomocnym narzędziem okazał się systemowy "slmgr" i wyinstalowaniu kilku aktualizacji systemowych.

Po otwarciu konsoli cmd (trzeba go uruchomić jako administrator prawym przyciskiem myszy)
i wpisywać w konsoli po kolei zatwierdzając enterem.

sfc /scannow - skanuje pliki systemowe i ew. je naprawia, po tym zrobić reset.

slmgr -dli - wyświetla info o bieżącej licencji, w moim przypadku była nielegalna z w/w przyczyn.

slmgr -upk - odinstalowywuje klucz produktu.

slmgr -rearm - resetuje stan licencji komputera.

Zrobić restart komputera, system uruchomi się już normalnie napis po prawej-dolnej stronie zniknie, ale to nie wszystko. Trzeba jeszcze zainstalować nasz klucz produktu na nowo.

slmgr -ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX instaluje klucz produktu

i ostatnia komenda.

slmgr -ato - aktywuje system Windows

Aktualizacje które trzeba odinstalować jeśli są zainstalowane:

KB2952664
KB2990214
KB3021917
KB3022345
KB3035583
KB3046480
KB3050265
KB3065987
KB3068708
KB3075249
KB3075851
KB3080149

Być może nie było by tego problemu, jeśli bym nie zmieniał komputera. Ale sam fakt że utrudniają życie legalnym użytkownikom systemu.
__________________
Istnieją dwie nieskończoności - Wszechświat i ludzka głupota.
Co do wszechświata, to nie ma pewności.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez Sławek ; 03-11-16 o 19:35
Sławek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
The Following 3 Users Say Thank You to Sławek For This Useful Post:
stare 02-11-16, 14:51   #2
Danuta720
Moderator
Projektant miejski
 
Avatar Danuta720

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Wiek: 28
Postów: 1,733
Podziękował
1,021
Podziękowano
812
Domyślnie

Dziękuję Sławku za informację i poradnik. Na pewno przyda się graczom, którzy wolą jednak zostać przy Windows 7, tym bardziej, że gry The Sims zostały stworzone na bazie starszych systemów niż Win 10.
A oto specyfikacja najnowszego dodatku do The Sims 4: Miejskie życie:

Platforma - PC
Producent - Maxis
Wydawca - Electronic Arts Inc.
Wydawca PL - Electronic Arts Polska
Wersja językowa - Polska (napisy)
Gatunek - Ekonomiczna , Symulacja
Seria - The Sims
Klasyfikacja wiekowa (PEGI) - Przemoc , Treści erotyczne , 12

Techniczne:
Rodzaj - Dodatek do gry (wymaga gry podstawowej)
Tryb gry - Single player

Wymagania sprzętowe:
Procesor - 2.33 GHz
Pamięć RAM - 4 GB
Karta graficzna - 1 GB
System operacyjny - Microsoft Windows 7/8/8.1
Inne - Łącze internetowe

Jak łatwo zauważyć, gra The Sims 4 również tworzona jest w oparciu o systemy Microsoft Window: 7/8/8.1
Danuta720 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-11-16, 17:33   #3
Sławek
Moderator
 
Avatar Sławek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 38
Postów: 29
Podziękował
30
Podziękowano
10
Domyślnie

Tak Danusiu, tylko że spójrz z tyłu na opakowanie tego dodatku

Windows XP (SP3), Windows Vista (SP2), Windows7 (SP1), Windows8, 8.1 lub Windows10.
(SP - Aktualizacje zbiorcze Service Pack)

No to w końcu jak to jest, nawet XP-ka obsługuje i Vistę, a Origin podobno już tych dwóch systemów nie wspiera . To co trzeba zrobić, aby aktywować ten produkt, w błąd wprowadzają graczy?..
__________________
Istnieją dwie nieskończoności - Wszechświat i ludzka głupota.
Co do wszechświata, to nie ma pewności.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez Sławek ; 08-11-16 o 17:47
Sławek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-02-17, 14:20   #4
Sławek
Moderator
 
Avatar Sławek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 38
Postów: 29
Podziękował
30
Podziękowano
10
Domyślnie

Aktualizacja:

Pojawiły się ponownie aktualizacje KB2952664 oraz KB2976978 dla Windows 7 i 8.1 - były one wcześniej odpowiedzialne za natarczywe aktualizowanie do systemu Windows 10, teraz ich zadanie jest inne, mianowicie "Aktualizacje diagnozują działanie systemów zgłoszonych do Programu Poprawy Jakości Obsługi Klienta – Windows CEIP. Ich zadaniem jest upewnienie Microsoftu, że wszystkie aplikacje i urządzenia poprawnie współpracują z dostarczanymi aktualizacjami systemów" - czyli mowa jest o kolejnych działaniach telemetrycznych, na szczęście ich instalacja jest opcjonalna wg. producenta, ale nie jest wykluczone, że znajdą się one w najbliższych aktualizacjach zbiorczych.

Jak widać, kwestia telemetrii i potrzeba zbierania przez Microsoft (podobno anonimowych) informacji o użytkownikach, ponownie tłumaczona jest bezpieczeństwem i dbaniem o jakość produktu. Sam nie wiem co o tym myśleć.
__________________
Istnieją dwie nieskończoności - Wszechświat i ludzka głupota.
Co do wszechświata, to nie ma pewności.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez Sławek ; 04-04-17 o 12:19
Sławek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-02-17, 22:31   #5
Danuta720
Moderator
Projektant miejski
 
Avatar Danuta720

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Wiek: 28
Postów: 1,733
Podziękował
1,021
Podziękowano
812
Domyślnie

Dzięki Sławku za info. U mnie na razie nie pokazały się te aktualizacje, gdy się pokażą, zastanowię się, czy je pobiorę.
Danuta720 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-02-17, 17:17   #6
KimKolwiek
Administrator
Projektant miejski
 
Avatar KimKolwiek

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Wiek: 37
Postów: 2,876
Podziękował
1,984
Podziękowano
1,327
Domyślnie

dzięki za info
__________________

Kobiety są po to by je kochać, nie rozumieć ....

KimKolwiek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-02-17, 10:09   #7
Sławek
Moderator
 
Avatar Sławek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 38
Postów: 29
Podziękował
30
Podziękowano
10
Domyślnie

Następna aktualizacja która może zrobić niezłe zamieszanie w systemie Windows Vista/7/8/8.1 to aktualizacja bezpieczeństwa KB3086255 wydana we wrześniu 2015 roku. Wyłącza ona zabezpieczenie antypirackie DRM safedisc, a konkretnie obsługę wbudowanego sterownika (secdrv.sys - usługa Security Driver) w w/w systemach co skutkuje niemożnością uruchomienia starszych gier zabezpieczonych w ten rodzaj DRM i w tym The Sims 1 i jak się nie mylę The Sims 2 - W tej grze jest wykorzystany mechanizm SecuRom od Sony. W Windows 10 niestety ten sterownik został całkiem usunięty, co uniemożliwia uruchomienie tych gier w żaden właściwy sposób (większość gier przeszła reedycje - Usunięto zabezpieczenia, zastosowano nowsze mechanizmy antypirackie lub weryfikacja legalności gry w trybie On-Line - nie jest wymagany już ten sterownik), ta porada akurat nie pomoże w Windows 10. Użytkownicy starszych wersji systemów są na tyle w dobrej sytuacji, że ten sterownik jest tylko zablokowany, nie jest usunięty fizycznie z systemu i jest możliwość go odblokować.

Temat może być dla niektórych nieistotny, być może większość już nie gra w stare tytuły gier, ale uznałem że może być wśród nas wielu graczy lubiący pograć w starsze gry, ale jakimś cudem nie chcą się uruchamiać (nawet w trybach zgodności) i nie wiadomo co jest tego przyczyną, więc postanowiłem się tym podzielić tu na forum, może okazać się przydatne, a użytkownicy pirackich wersji tych gier śmieją się z nas, że Microsoft nam (legalnym) użytkownikom utrudnił życie.

Poruszyłem ten wątek dlatego, że osobiście kilka dni temu chciałem pograć w moją ulubioną przygodówkę "Schizm II - Kameleon", i nie wiedziałem dlaczego ta gra nie chce się uruchomić, a przeszło pół roku temu jak w nią grałem uruchamiała się bez problemu, i znowu zwalałem winę na sterowniki i pewnie coś sknociłem w systemie - Nie! akurat tu się pomyliłem.
Trzeba zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz, w instrukcji gry jest opisane - Żeby uruchomić tą grę Płyta Nr 1 musi być umieszczona w napędzie (gra jest na trzech dyskach instalacyjnych CD i nie tylko ta gra stwarzała problemy, dotyczy to większości starszych tytułów, akurat skupiłem się na tej jednej grze) i to mnie zastanawiało czemu ten DRM safedisc nie chciał odczytać zabezpieczeń z tej pierwszej płyty i tym samym nie mógł uruchomić gry, a wcześniej odczytywał ją bez fochów i gra ruszała. I w tym momencie zwróciłem na to uwagę, szukając w sieci na temat tego zabezpieczenia przez czysty przypadek znalazłem powiązany z tym problem, łącznie z tą aktualizacją co blokuje sterownik secdrv. Po odblokowaniu go, DRM bez szemrania odczytał zabezpieczenie z płyty i tym samym uruchomił grę.

Aby go odblokować, uruchamiamy Edytor Rejestru, znajdujemy i klikamy gałąź:

„HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servi ces\secdrv”, następnie w oknie po prawej klikamy podwójnie na klucz „Start” i ustawiamy jedną z poniższych wartości:

Aby ustawić tryb uruchamiania na automatyczny, wpisujemy „2”.
Aby ustawić tryb uruchamiania na ręczny, wpisujemy „3”.
Aby całkowicie wyłączyć usługę sterownika, wpisujemy „4”.

Po wgraniu tej aktualizacji wartość ustawia się na 4 (Wyłączony), wtedy należy zmienić na 2.

Powodem podjęcia takiego kroku przez Microsoft miały być względy bezpieczeństwa - Wykryto w nim luki.

Więcej informacji http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=94190
__________________
Istnieją dwie nieskończoności - Wszechświat i ludzka głupota.
Co do wszechświata, to nie ma pewności.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez Sławek ; 25-02-17 o 19:01
Sławek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-17, 21:10   #8
Ida
Administrator
Projektant miejski
 
Avatar Ida

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 2,050
Podziękował
1,002
Podziękowano
3,166
Domyślnie

Właśnie przeinstalowałem swój Win7. Użyłem numeru posiadanej licencji, weryfikacja pozytywna,
logo „oryginalne oprogramowanie MS" - wszystko OK. Niby....
Następnego dnia system znowu był „nielegalny” i odliczał dni użytkowania.
Ponownie wpisywanie numeru, weryfikacja - pozytywna, logo itd...
Kolejnego dnia znowu „nielegal” i cała zabawa od nowa.
Dopiero po czterodniowych zmaganiach logo legalności utrzymuje się już trzeci dzień.
Ciekawe - zostanie na stałe, czy znowu zniknie?
__________________
http://www.simsdistrict.pl/forum/image.php?type=sigpic&userid=15&dateline=127923999  9
Ida jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-17, 12:09   #9
Sławek
Moderator
 
Avatar Sławek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 38
Postów: 29
Podziękował
30
Podziękowano
10
Domyślnie

A przy instalowaniu systemu w okienku wprowadzania pełnego klucza aktywacyjnego, miałeś zaznaczone na dole "Automatycznie aktywuj system Windows, gdy jestem w trybie online"? - trzeba to odznaczyć jeśli ponownie instalujemy od nowa system, a w kolejnym oknie "pomóż automatycznie chronić komputer i......" kliknąć na "zapytaj mnie później" - mogło podczas instalacji pobrać jakieś cholerstwo z telemetrią i zweryfikować, że instalujesz system na (niby) nowym kompie, chociaż nie powinno mieć tego miejsca, jeśli instalowałeś na tym samym komputerze, ale Microsoft chce nas uwalić, żeby ino przejść na nowy system. Najlepiej przy ponownej instalacji systemu odłączyć całkowicie modem od kompa. Ja tak zawsze robiłem i po zainstalowaniu systemu od razu wyłączałem automatyczne aktualizacje.
__________________
Istnieją dwie nieskończoności - Wszechświat i ludzka głupota.
Co do wszechświata, to nie ma pewności.

~Albert Einstein
Sławek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-17, 21:18   #10
Ida
Administrator
Projektant miejski
 
Avatar Ida

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 2,050
Podziękował
1,002
Podziękowano
3,166
Domyślnie

Cytat:
Napisał Sławek Zobacz post
A przy instalowaniu systemu w okienku wprowadzania pełnego klucza aktywacyjnego, miałeś zaznaczone na dole "Automatycznie aktywuj system Windows, gdy jestem w trybie online"?
Nie, bo nigdy tego nie robię. Obowiązuje również „zapytaj mnie później"
Lan podłączam dopiero po zainstalowaniu wszystkich sterowników i antwira.
Przyczyną kłopotów z legalizacją może byś wymiana większości podzespołów w pudle.
Z drugiej strony, robiłem wielokrotnie instalacje po modernizacjach (może nie aż tak kompleksowych)
i takich problemów nie było.

Pzd.
__________________
http://www.simsdistrict.pl/forum/image.php?type=sigpic&userid=15&dateline=127923999  9
Ida jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin