Zamek von Nowakstein powstał w 1288 roku, wśród bujnego drzewostanu. Według relacji pochodzącej z XIX wieku, w czasie najazdu simowego w 1241 roku, w zamku von Nowakstein miał zatrzymać się na noc książę Henryk Zamojsky, udający się pod Miłowo, gdzie miał stoczyć słynną bitwę.
W 1965 roku w wyniku wielkiego pożaru lasu, ogień dotknął granic zamku siejąc ogromne spustoszenie i w ostateczności rujnując niemal cały zamek. Z pożaru od całkowitego zniszczenia udało się zachować wschodnią wieże, która to do obecnych czasów zachowała swój oryginalny wystrój.
Rok 2000 był rokiem przełomowym dla zamku. W tedy to znalazł się chętny inwestor, który postanowił na gruzach starego zamku zbudować nowy pałac von Nowakstein. Do budowania pałacu użyto drogich kamieni, sprowadzonych z dalekich zakątków świata. Jedynie gabinet i wschodnia wieża, służąca obecnie jako apartament dla kamerdynera, zachowała swój dawny wystrój. Obecni właściciele mogą korzystać z wystawnej sali balowej i kinowej oraz z basenu znajdującego się w podziemiach. Prywatna część apartamentowa składa się z dwóch sypialń, gabinetu, trzech łazienek i dużej kuchni z widokiem na salon.
W trakcie wykańczania winiarni, natknięto się na tajemnicze pomieszczenie od którego, według miejscowej legendy prowadzi korytarz do grobowców poprzednich właścicieli.
Elewacje
Ogród
Winiarnia
Sala kinowa
Sala Zen
Szatnia z natryskami i toaletą
Basen
Rzut podziemi
Parter
Sala bankietowa z salonikiem
Hol
Apartament kamerdynera
Rzut parteru
Pierwsze piętro
Hol
Prywatny apartament
Korytarz
Kuchnia i salon
Łazienka
Sypialnia gościnna z łazienką
Rzut pierwszego piętra
Drugie piętro
Sypialnia wraz z łazienką
Rzut drugiego piętra
Trzecie piętro gabinet
Rzut trzeciego piętra
Widoki z zachodniej wieży
STORE
Łuk Piwniczny
Bluszcz K2
Paryski zegar ścienny
Sterta rzeczy do zajęć na powietrzu
Kinkiet "Płomienny"
Ostatnio edytowane przez Kamil1990 ; 10-02-14 o 16:22
Powód: ImageShack zwariował
Kamilu z wielka przyjemnością obejrzałam zdjęcia. Bardzo podoba mi sie to ,że wnetrza są nowe, a nie postarzane. Podkreśla to urodę użytych mebli, i nadaje lekkości. Wiem ile pracy kosztowała budowa takiego zamku tak więc wielkie gratulacje, że się nie poddałeś
A już myślałam, że zapomniałeś o tym zamku. Również cieszę się, że go skończyłeś. Fajnie Ci wyszła bryła. Wnętrza, jak napisała Loki ogląda się przyjemnie.
Trochę szkoda, że nie umieściłeś zamku na większej parceli, bowiem, aż prosi się o troszkę większy ogród.
Trochę też mi zgrzyta nowoczesna kuchnia połączona z bardzo tradycyjnym salonem. Ale to drobiazgi, a o gustach się nie dyskutuje.
Zgodzę się z Danutą, większy ogród by się przydał,albo przynajmniej parę większych drzew. Wnętrza ciekawe, urządzone na bogato Podziwiam za cierpliwość do ustawiania niektórych rzeczy. Moim faworytem jest ta jaśniutka sypialnia, tylko nie pasują mi trochę te egipskie lampy w łazience. Świetny pomysł z basenem i "żywym" kącikiem przy kabinie opalającej
Obejrzałam z wielką przyjemnością - i powiem, że twój zamek, choć to duża budowla - nie przytłacza..... Może właśnie dzięki temu, że nie poszedłeś w wierne odwzorowanie stylu "z epoki"... Podziwiam cierpliwość... i konsekwencję. Mojego Howards End mimo wysiłków chyba jednak nie zdołam odbudować. Po raz kolejny bowiem przekonałam się, że choć dodatki Luny porywają oczy - to większość jest źle zrobiona, i powoduje załamkę gry. A bez nich Howards byłby bardzo zubożony.
Ciekawa parcela i widać, że włożyłeś ogrom pracy w jej dopracowanie. Bardzo podoba mi się pomysł basenu w podziemiach a sypialnia na drugim piętrze jest wprost urzekająca. Wielkie brawa za rozmach a jednocześnie dokładność!
Zamek to istne dzielo sztuki, podziwiam kazdego tworce simowych parceli ktory ma petyt na wieksze budowle niz te mieszczace sie na dzialce 30 x 30 z ogrodem, Ty o ogrodach (jakze pieknych i bujnych) nigdy nie zapominasz, to sie chwali! Pomieszczenia wyposazone za rowno stylowo jak i nowoczesnie, no bo wiadomo, silownia musi byc, nikt nie lubił otyłych królów (wyzsze podatki pewnie by dołozyl) jadalnia i czesc wypoczynkowa ozlacaja cały projekt, przestrzen, harmonia, wysoki standard. Luksusowe lazienki wymiataja, elementy egzotyczne zaczarowuja ogladajacego, sa magiczne. Sypalnie to exkluzywne buduary, pewnie simy nie maja najmniejszej ochoty z nich wychodzic.
Jestes utalentowanym budowniczym i projektujesz bardzo ciekawe domy. Zycze weny i wszystkiego dobrego.
__________________ ORIGIN ID: Anna_Vel_annA
"Bo krótki czas jest zawsze lepszy niż żaden." (S.K.)