stare 01-11-16, 20:41   #1
S?awek
Moderator
 
Avatar S?awek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 40
Postów: 30
Podzi?kowa?
32
Podzi?kowano
10
Domy?lnie Aktualizacje do windows 7 - Telemetria

Kilka dni temu dosta?em super niespodziank?, ze strony mojego kochanego Oryginalnego systemu Windows 7 Ultimate, za które p?aci?em ci??kie pieni?dze 6 lat temu - Wyskoczy? mi ?liczny napis na dole po prawej stronie, ?e jakim? cudem moja kopia systemu Windows nie jest ju? oryginalna - normalnie w szoku by?em. Skontaktowa?em si? z Microsoftem w tej sprawie i jakim? cudem sprawdzili po identyfikatorze produktu, ?e moja kopia systemu jest zainstalowana na dwóch komputerach, system by? aktywowany po raz pierwszy Online na starym, co ju? dawno ten komp jest na ?mietniku , ale tu mo?e by? pies pogrzebany - jaki? d?u?szy czas temu wymienia?em komputer - a licencja tego systemu wyra?nie mówi, ?e kopia mo?e by? zainstalowana i aktywowana tylko na jednym komputerze, ale czemu dopiero po takim d?ugim czasie system licencyjny Microsoftu to wykry?, mianowicie wina by?a po stronie kilku aktualizacji zalecanych zapewne z plikami telemetrycznymi, które zainstalowa?em "w?a?nie" te kilka dni temu i po restarcie wszystko pi?knie przesz?o, a po ok. 10 minutach system by? ju? nielegalny, no dobrze, po informacjach jakie od nich dosta?em i ble ble ble na temat Windows 10 - z tym systemem nie mia?bym problemu z aktywacj?, w ko?cu poprosili mnie o zeskanowanie certyfikatu autentyczno?ci (COA) jaki jest na opakowaniu lub jaki? dowód zakupu, ?e jestem legalnym nabywc? systemu. Ok przes?a?em to i dosta?em ten sam klucz aktywacyjny, co za pierwszym razem hahaha - My?la?em ?e wygenerowany zostanie nowy klucz - No trudno widocznie tak mia?o by?. Po jego wpisaniu, system uzna? ?e ten klucz nie przeszed? poprawnie weryfikacji, system jest nielegalny i pro?ba o zweryfikowanie systemu pod wzgl?dem legalno?ci w trybie Online i tak si? nie da?o tego zrobi?, poniewa? wyskakiwa?y b??dy skryptów i ogólnie problemy podczas weryfikacji. Nie?le utrudniaj?, ?eby tylko zniech?ci? u?ytkowników do tego systemu i przej?? na nowszy Windows z tego co zrozumia?em. Ola?em Microsoft (nie s? skorzy do pomocy dla starego systemu) i zacz??em dzia?a? sam, po ci??kiej kilkudniowej walce z systemem, pomocnym narz?dziem okaza? si? systemowy "slmgr" i wyinstalowaniu kilku aktualizacji systemowych.

Po otwarciu konsoli cmd (trzeba go uruchomi? jako administrator prawym przyciskiem myszy)
i wpisywa? w konsoli po kolei zatwierdzaj?c enterem.

sfc /scannow - skanuje pliki systemowe i ew. je naprawia, po tym zrobi? reset.

slmgr -dli - wy?wietla info o bie??cej licencji, w moim przypadku by?a nielegalna z w/w przyczyn.

slmgr -upk - odinstalowywuje klucz produktu.

slmgr -rearm - resetuje stan licencji komputera.

Zrobi? restart komputera, system uruchomi si? ju? normalnie napis po prawej-dolnej stronie zniknie, ale to nie wszystko. Trzeba jeszcze zainstalowa? nasz klucz produktu na nowo.

slmgr -ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX instaluje klucz produktu

i ostatnia komenda.

slmgr -ato - aktywuje system Windows

Aktualizacje które trzeba odinstalowa? je?li s? zainstalowane:

KB2952664
KB2990214
KB3021917
KB3022345
KB3035583
KB3046480
KB3050265
KB3065987
KB3068708
KB3075249
KB3075851
KB3080149

By? mo?e nie by?o by tego problemu, je?li bym nie zmienia? komputera. Ale sam fakt ?e utrudniaj? ?ycie legalnym u?ytkownikom systemu.
__________________
Istniej? dwie niesko?czono?ci - Wszech?wiat i ludzka g?upota.
Co do wszech?wiata, to nie ma pewno?ci.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez S?awek ; 03-11-16 o 19:35
S?awek jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
The Following 3 Users Say Thank You to S?awek For This Useful Post:
stare 02-11-16, 14:51   #2
Danuta720
Moderator
Projektant miejski
 
Avatar Danuta720

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Wiek: 30
Postów: 1,730
Podzi?kowa?
1,028
Podzi?kowano
814
Domy?lnie

Dzi?kuj? S?awku za informacj? i poradnik. Na pewno przyda si? graczom, którzy wol? jednak zosta? przy Windows 7, tym bardziej, ?e gry The Sims zosta?y stworzone na bazie starszych systemów ni? Win 10.
A oto specyfikacja najnowszego dodatku do The Sims 4: Miejskie ?ycie:

Platforma - PC
Producent - Maxis
Wydawca - Electronic Arts Inc.
Wydawca PL - Electronic Arts Polska
Wersja j?zykowa - Polska (napisy)
Gatunek - Ekonomiczna , Symulacja
Seria - The Sims
Klasyfikacja wiekowa (PEGI) - Przemoc , Tre?ci erotyczne , 12

Techniczne:
Rodzaj - Dodatek do gry (wymaga gry podstawowej)
Tryb gry - Single player

Wymagania sprz?towe:
Procesor - 2.33 GHz
Pami?? RAM - 4 GB
Karta graficzna - 1 GB
System operacyjny - Microsoft Windows 7/8/8.1
Inne - ??cze internetowe

Jak ?atwo zauwa?y?, gra The Sims 4 równie? tworzona jest w oparciu o systemy Microsoft Window: 7/8/8.1
Danuta720 jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 08-11-16, 17:33   #3
S?awek
Moderator
 
Avatar S?awek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 40
Postów: 30
Podzi?kowa?
32
Podzi?kowano
10
Domy?lnie

Tak Danusiu, tylko ?e spójrz z ty?u na opakowanie tego dodatku

Windows XP (SP3), Windows Vista (SP2), Windows7 (SP1), Windows8, 8.1 lub Windows10.
(SP - Aktualizacje zbiorcze Service Pack)

No to w ko?cu jak to jest, nawet XP-ka obs?uguje i Vist?, a Origin podobno ju? tych dwóch systemów nie wspiera . To co trzeba zrobi?, aby aktywowa? ten produkt, w b??d wprowadzaj? graczy?..
__________________
Istniej? dwie niesko?czono?ci - Wszech?wiat i ludzka g?upota.
Co do wszech?wiata, to nie ma pewno?ci.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez S?awek ; 08-11-16 o 17:47
S?awek jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 11-02-17, 14:20   #4
S?awek
Moderator
 
Avatar S?awek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 40
Postów: 30
Podzi?kowa?
32
Podzi?kowano
10
Domy?lnie

Aktualizacja:

Pojawi?y si? ponownie aktualizacje KB2952664 oraz KB2976978 dla Windows 7 i 8.1 - by?y one wcze?niej odpowiedzialne za natarczywe aktualizowanie do systemu Windows 10, teraz ich zadanie jest inne, mianowicie "Aktualizacje diagnozuj? dzia?anie systemów zg?oszonych do Programu Poprawy Jako?ci Obs?ugi Klienta – Windows CEIP. Ich zadaniem jest upewnienie Microsoftu, ?e wszystkie aplikacje i urz?dzenia poprawnie wspó?pracuj? z dostarczanymi aktualizacjami systemów" - czyli mowa jest o kolejnych dzia?aniach telemetrycznych, na szcz??cie ich instalacja jest opcjonalna wg. producenta, ale nie jest wykluczone, ?e znajd? si? one w najbli?szych aktualizacjach zbiorczych.

Jak wida?, kwestia telemetrii i potrzeba zbierania przez Microsoft (podobno anonimowych) informacji o u?ytkownikach, ponownie t?umaczona jest bezpiecze?stwem i dbaniem o jako?? produktu. Sam nie wiem co o tym my?le?.
__________________
Istniej? dwie niesko?czono?ci - Wszech?wiat i ludzka g?upota.
Co do wszech?wiata, to nie ma pewno?ci.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez S?awek ; 04-04-17 o 12:19
S?awek jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 12-02-17, 22:31   #5
Danuta720
Moderator
Projektant miejski
 
Avatar Danuta720

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Wiek: 30
Postów: 1,730
Podzi?kowa?
1,028
Podzi?kowano
814
Domy?lnie

Dzi?ki S?awku za info. U mnie na razie nie pokaza?y si? te aktualizacje, gdy si? poka??, zastanowi? si?, czy je pobior?.
Danuta720 jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 13-02-17, 17:17   #6
KimKolwiek
Administrator
Projektant miejski
 
Avatar KimKolwiek

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Wiek: 40
Postów: 2,873
Podzi?kowa?
1,988
Podzi?kowano
1,327
Domy?lnie

dzi?ki za info
__________________

Kobiety s? po to by je kocha?, nie rozumie? ....

KimKolwiek jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 25-02-17, 10:09   #7
S?awek
Moderator
 
Avatar S?awek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 40
Postów: 30
Podzi?kowa?
32
Podzi?kowano
10
Domy?lnie

Nast?pna aktualizacja która mo?e zrobi? niez?e zamieszanie w systemie Windows Vista/7/8/8.1 to aktualizacja bezpiecze?stwa KB3086255 wydana we wrze?niu 2015 roku. Wy??cza ona zabezpieczenie antypirackie DRM safedisc, a konkretnie obs?ug? wbudowanego sterownika (secdrv.sys - us?uga Security Driver) w w/w systemach co skutkuje niemo?no?ci? uruchomienia starszych gier zabezpieczonych w ten rodzaj DRM i w tym The Sims 1 i jak si? nie myl? The Sims 2 - W tej grze jest wykorzystany mechanizm SecuRom od Sony. W Windows 10 niestety ten sterownik zosta? ca?kiem usuni?ty, co uniemo?liwia uruchomienie tych gier w ?aden w?a?ciwy sposób (wi?kszo?? gier przesz?a reedycje - Usuni?to zabezpieczenia, zastosowano nowsze mechanizmy antypirackie lub weryfikacja legalno?ci gry w trybie On-Line - nie jest wymagany ju? ten sterownik), ta porada akurat nie pomo?e w Windows 10. U?ytkownicy starszych wersji systemów s? na tyle w dobrej sytuacji, ?e ten sterownik jest tylko zablokowany, nie jest usuni?ty fizycznie z systemu i jest mo?liwo?? go odblokowa?.

Temat mo?e by? dla niektórych nieistotny, by? mo?e wi?kszo?? ju? nie gra w stare tytu?y gier, ale uzna?em ?e mo?e by? w?ród nas wielu graczy lubi?cy pogra? w starsze gry, ale jakim? cudem nie chc? si? uruchamia? (nawet w trybach zgodno?ci) i nie wiadomo co jest tego przyczyn?, wi?c postanowi?em si? tym podzieli? tu na forum, mo?e okaza? si? przydatne, a u?ytkownicy pirackich wersji tych gier ?miej? si? z nas, ?e Microsoft nam (legalnym) u?ytkownikom utrudni? ?ycie.

Poruszy?em ten w?tek dlatego, ?e osobi?cie kilka dni temu chcia?em pogra? w moj? ulubion? przygodówk? "Schizm II - Kameleon", i nie wiedzia?em dlaczego ta gra nie chce si? uruchomi?, a przesz?o pó? roku temu jak w ni? gra?em uruchamia?a si? bez problemu, i znowu zwala?em win? na sterowniki i pewnie co? sknoci?em w systemie - Nie! akurat tu si? pomyli?em.
Trzeba zwróci? uwag? na jedn? istotn? rzecz, w instrukcji gry jest opisane - ?eby uruchomi? t? gr? P?yta Nr 1 musi by? umieszczona w nap?dzie (gra jest na trzech dyskach instalacyjnych CD i nie tylko ta gra stwarza?a problemy, dotyczy to wi?kszo?ci starszych tytu?ów, akurat skupi?em si? na tej jednej grze) i to mnie zastanawia?o czemu ten DRM safedisc nie chcia? odczyta? zabezpiecze? z tej pierwszej p?yty i tym samym nie móg? uruchomi? gry, a wcze?niej odczytywa? j? bez fochów i gra rusza?a. I w tym momencie zwróci?em na to uwag?, szukaj?c w sieci na temat tego zabezpieczenia przez czysty przypadek znalaz?em powi?zany z tym problem, ??cznie z t? aktualizacj? co blokuje sterownik secdrv. Po odblokowaniu go, DRM bez szemrania odczyta? zabezpieczenie z p?yty i tym samym uruchomi? gr?.

Aby go odblokowa?, uruchamiamy Edytor Rejestru, znajdujemy i klikamy ga???:

„HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servi ces\secdrv”, nast?pnie w oknie po prawej klikamy podwójnie na klucz „Start” i ustawiamy jedn? z poni?szych warto?ci:

Aby ustawi? tryb uruchamiania na automatyczny, wpisujemy „2”.
Aby ustawi? tryb uruchamiania na r?czny, wpisujemy „3”.
Aby ca?kowicie wy??czy? us?ug? sterownika, wpisujemy „4”.

Po wgraniu tej aktualizacji warto?? ustawia si? na 4 (Wy??czony), wtedy nale?y zmieni? na 2.

Powodem podj?cia takiego kroku przez Microsoft mia?y by? wzgl?dy bezpiecze?stwa - Wykryto w nim luki.

Wi?cej informacji http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=94190
__________________
Istniej? dwie niesko?czono?ci - Wszech?wiat i ludzka g?upota.
Co do wszech?wiata, to nie ma pewno?ci.

~Albert Einstein

Ostatnio edytowane przez S?awek ; 25-02-17 o 19:01
S?awek jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 03-04-17, 21:10   #8
Ida
Administrator
Projektant miejski
 
Avatar Ida

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 2,049
Podzi?kowa?
1,009
Podzi?kowano
3,170
Domy?lnie

W?a?nie przeinstalowa?em swój Win7. U?y?em numeru posiadanej licencji, weryfikacja pozytywna,
logo „oryginalne oprogramowanie MS" - wszystko OK. Niby....
Nast?pnego dnia system znowu by? „nielegalny” i odlicza? dni u?ytkowania.
Ponownie wpisywanie numeru, weryfikacja - pozytywna, logo itd...
Kolejnego dnia znowu „nielegal” i ca?a zabawa od nowa.
Dopiero po czterodniowych zmaganiach logo legalno?ci utrzymuje si? ju? trzeci dzie?.
Ciekawe - zostanie na sta?e, czy znowu zniknie?
__________________
http://www.simsdistrict.pl/forum/image.php?type=sigpic&userid=15&dateline=127923999  9
Ida jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 04-04-17, 12:09   #9
S?awek
Moderator
 
Avatar S?awek

 
Zarejestrowany: Jul 2016
Wiek: 40
Postów: 30
Podzi?kowa?
32
Podzi?kowano
10
Domy?lnie

A przy instalowaniu systemu w okienku wprowadzania pe?nego klucza aktywacyjnego, mia?e? zaznaczone na dole "Automatycznie aktywuj system Windows, gdy jestem w trybie online"? - trzeba to odznaczy? je?li ponownie instalujemy od nowa system, a w kolejnym oknie "pomó? automatycznie chroni? komputer i......" klikn?? na "zapytaj mnie pó?niej" - mog?o podczas instalacji pobra? jakie? cholerstwo z telemetri? i zweryfikowa?, ?e instalujesz system na (niby) nowym kompie, chocia? nie powinno mie? tego miejsca, je?li instalowa?e? na tym samym komputerze, ale Microsoft chce nas uwali?, ?eby ino przej?? na nowy system. Najlepiej przy ponownej instalacji systemu od??czy? ca?kowicie modem od kompa. Ja tak zawsze robi?em i po zainstalowaniu systemu od razu wy??cza?em automatyczne aktualizacje.
__________________
Istniej? dwie niesko?czono?ci - Wszech?wiat i ludzka g?upota.
Co do wszech?wiata, to nie ma pewno?ci.

~Albert Einstein
S?awek jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
stare 04-04-17, 21:18   #10
Ida
Administrator
Projektant miejski
 
Avatar Ida

 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 2,049
Podzi?kowa?
1,009
Podzi?kowano
3,170
Domy?lnie

Cytat:
Napisa? S?awek Zobacz post
A przy instalowaniu systemu w okienku wprowadzania pe?nego klucza aktywacyjnego, mia?e? zaznaczone na dole "Automatycznie aktywuj system Windows, gdy jestem w trybie online"?
Nie, bo nigdy tego nie robi?. Obowi?zuje równie? „zapytaj mnie pó?niej"
Lan pod??czam dopiero po zainstalowaniu wszystkich sterowników i antwira.
Przyczyn? k?opotów z legalizacj? mo?e by? wymiana wi?kszo?ci podzespo?ów w pudle.
Z drugiej strony, robi?em wielokrotnie instalacje po modernizacjach (mo?e nie a? tak kompleksowych)
i takich problemów nie by?o.

Pzd.
__________________
http://www.simsdistrict.pl/forum/image.php?type=sigpic&userid=15&dateline=127923999  9
Ida jest nieaktywny   Odpowied? z Cytatem
Odpowiedz


U?ytkownicy aktualnie czytaj?cy ten temat: 1 (0 u?ytkownik(ów) i 1 go?ci)
 
Narz?dzia w?tku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygl?d

Zasady postowania
Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
Nie mo?esz dodawa? za??czników
Nie mo?esz edytowa? swoich postów

BB Code jest W??czony
Emotikony s? W??czony
[IMG] kod jest W??czony
HTML kod jest Wy??czony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
T?umaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin